Španielske syry

Španielske syry ako ich nepoznáte..

Ach tie syry… milované, obľúbené, veľmi chutné, slastné  – no priam návykové. O čo ide ? prinášame vám sériu článkov o syroch zo slnečného Španielska. Prečo ? Tieto syry si môžete prísť k nám vychutnať, alebo si ich kúpiť na domov a čoskoro si ich budete môcť objednať aj prostredníctvom nášho eshopu, ktorý pre vás pripravujeme. Aby som ale odpovedala na otázku prečo? Pre nás je veľmi dôležité, aby naši zákazníci mohli poznať produkty, ktoré si u nás kúpia, alebo ktoré u nás ochutnajú. Bola by predsa škoda  nedozvedieť sa niečo nové a zaujímavé, niečo, čo ste možno doteraz nevedeli. A tá téma.. SYRY!…  už sa teším, ako vám všetko opíšem a ako sa spoločne zahĺbime  do tejto úžasnej a tak chutnej témy…

Poďme na to…

Najprv si povedzme o aké syry pôjde… Ako isto viete, venujeme sa iba španielskym syrom. Nie preto, že by sa nám iné nepáčili, ale jednoducho  špecializujeme sa na syry zo slnečného iberského polostrova. A že teda je v Španielsku syrov!..veď posúďte sami…

Máme tu  syry z  kozieho, ovčieho a kravského mlieka a syry miešané – buď zo všetkých troch mliek, alebo syry miešané z kozieho a ovčieho mlieka. Ďalšou dôležitou kategóriou je doba zrenia..máme  syr vyzretý, polovyzretý, veľmi starý…

Aby sme to poznali aj v španielčine:

tierno: čerstvý syr

semicurado:  polovyzretý syr – doba zrenia je obvykle 3-4 mesiace

curado: vyzretý – zreje od 6-12 mesiacov

artesano: vyzretý viac ako 12 mesiacov

A napokon máme syry ochutené rôznymi prírodnými prísadami.

Syry krížom cez celé Španielsko 

Azda v každom kúte Španielska nájdeme výrobcu syrov – od domáceho malovýrobcu až po veľké farmy a konzorciá. Poďme si to viac priblížiť… áno, každá časť celého iberského polostrova má svoje tradičné syry, ktoré sa tu vyrábajú celé desaťročia..niektoré majú označenie chránenej krajinnej oblasti, sú unikátom a priam skvostom, niektoré sú bežnými takpovediac „domácimi“ syrmi, ale každý syr má svoje oblastné začlenenie. Vždy ma fascinovalo práve toto – ako má každý syr  svoje oblastné začlenenie, skrátka ako každý z nich presne niekam patrí a je niekde výsostne „doma“. Napríklad kravský syr Tetilla (čítaj tetija), pochádza výhradne z Galície, syr Mahón z ostrova Menorca atď. Predstavme si   oblasti, z ktorých naše syry pochádzajú: Galícia, Baleárske ostrovy, Kanárske ostrovy, Astúria, Castilla la Mancha, Murcia, Extremadura, Navarra, Castilla y León. Zo všetkých týchto oblastí u nás nájdete syry. A my si postupne všetky predstavíme.

Začíname oblasťou Murcia – Syr Murcial al vino, Don vino 

Oblasť Murcia leží na juhovýchode Španielska,  metropolou autonómneho spoločenstva murcijského regiónu je Murcia. Dosť bolo geografie, poďme na tento úžasný syr…

Murcial al vino, alebo Don vino  – jeden z najobľúbenejších syrov u nás. Musím sa priznať, že aj ja som jeho veľkou fanúšičkou. Syr sa vyrába zo 100% kozieho mlieka – a teraz to príde!- zreje vo vínovom náleve, resp. v čistom víne z tejto oblasti. Má vláčnu konzistenciu a prekrásnu farbu kôrky vďaka vínu –  kôrka je krásne červená a samotný syr je slonovinovobiely. Tento syr je jeden z mäkších syrov – semicurado. Jeho chuť je absolútne jemná, nenásilná, ničím vás nezaskočí, iba sa lahodne rozplynie na jazyku. Je to kozí syr, ale nie je v ňom výrazne cítiť kozie mlieko, preto je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú strach z výrazných syrov, alebo syrov, kde až príliš cítiť chuť mlieka. Výborne sa kombinuje. Môžete si doma vytvoriť vlastný tapas tanier a kombinovať tento syr k rôznym sušeným šunkám. Tak isto ho možno kombinovať s hroznom (najlepšie červeným ) alebo aj s čerstvými  figami. Ach,… aj počas písania o ňom si musím z neho trošku ukrojiť..

A čo k nemu na pitie ? Určite víno!… tým nič nepokazíte, ale pozor!… nemusí to byť iba víno, skúsiť ho môžete aj s veľmi obľúbeným vermutom, ktorý je v Španielsku rovnako obľúbený ako víno. A tak isto nemôžeme zabudnúť na sherry! Ale poďme si povedať aké víno zvoliť. Keďže ide o syr  jemnejšej chuti, ktorý zrel v červenom víne, môžeme zvoliť výrazné, plné červené víno. Odporúčané víno u nás – Izadi Salbide, alebo Romanico Torro – španielske vína z oblasti Rioja. Aj napriek tomu, že odporúčam červené, môžete ho úplne kľudne kombinovať s výraznejším bielym vínom.

Aby toho na začiatok nebolo priveľa, pokračujeme nabudúce. Predstavíme si syr MANCHEGO –  tradičný španielsky syr z oblasti Castilla la Mancha –  ovčí syr, ktorý je snáď najznámejším syrom Španielska.

 

Autor článku: Natália Valois

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *