Pravé kolumbijské raňajky

Pravé kolumbijské raňajky ? …Áno, a ako na to…

Kolumbijské raňajky ? Nuž áno – takúto exotiku si môžete dopriať aj vy  doma. A určite neváhajte ani minútu! Do takýchto  chutných raňajok  sa zamilujete a spolu s vami aj celá vaša rodina. Ponúkame vám skutočne autentický recept priamo z ďalekej Kolumbie, na ktorý  budete potrebovať ingredienciu, ktorú si kúpite iba u nás v obchodíku. Ale nebojte sa, to je jediná vec, ktorú si musíte zadovážiť, nič iné na to horko-ťažko a kade-tade  zháňať nemusíte, ba ani nemusíte prebrodiť oceán, či rovno kupovať letenku… veď sme tu my a náš obchodík! Dosť bolo rečí, poďme si povedať čo to vlastne tie pravé kolumbijské raňajky sú.

                     

Arepas – kukuričné placky

Áno to je ono! Arepas sú kukurično syrové placky. Znie to celkom všedne, ale práve tieto „arepas“ majú absolútne výsostné postavenie v kolumbijskej gastronómii. Niet Kolumbijčana, ktorý by „arepas“ nemal rád, alebo by ich nebodaj nepoznal. „Arepas“ sa v Kolumbii nejedia len na raňajky, ale aj ako fastfood, ľahší obed a dôležitá  príloha k jedlám. Kolumbijčania sú skutoční majstri v pripravovaní „arepas“, každý región v Kolumbii, ba aj mesto, majú vlastný recept na „arepas.“ Napríklad v Cali sa  najviac  jedia  plnené arepy – „arepas rellenas“. Plnka môže byť mäsová, syrová, zeleninová. My si však v našom recepte predstavíme „arepas“ ako ich poznám z Bogoty, hlavného mesta Kolumbie,   od mojej babky, ktorá nám ich pripravovala na raňajky. Hovorila som tomu super raňajková bomba ! Ešte predtým, ako si povieme o recepte,  dáme si  menší úvodík do kolumbijskej gastronómie, ktorú som si nesmierne zamilovala a o ktorej veľmi rada hovorím. Verím, že keď si tieto riadky  prečítate, nadchne vás nielen kolumbijská gastronómia, tak ako mňa, ale aj tá nádherná exotická krajina – Kolumbia.

Malý úvodík do kolumbijskej gastronómie   č. 1-  Jedlo

Nebudem  vám  písať  dlhé state o profesionálnej  gastronómii, pretože si poviete … hm, no fajn, ale  čo s tým. Ja vám chcem  priblížiť to, čo sa páči mne, mojimi očami a možno sa to zapáči aj vám. Trošku si to rozkúskujeme, aby som sa príliš nerozpisovala  a aby to nebolo presycujúce. Uvodík do gastronómie bude mať niekoľko častí. Prvá časť s názvom „Jedlo“ je všeobecný prehľad.

Jedlo

Čo pre mňa znamená jedlo? To je otázka, ktorú si musíte položiť. Pokiaľ je to iba nutná časť dňa, neviem, či si prídete na svoje, ale pokiaľ jedlo znamená nekonečný zážitok nových chutí, spoznávania neznámeho a explóziu absolútneho blaha, zaručene si prídete na svoje. A Kolumbia presne túto explóziu chutí a farieb ponúka. Fascinovalo ma ochutnávať jedlo na ulici, v domácnostiach v reštauráciách. Tri úrovne, kde si skutočne prídete na svoje a to doslova. „Zdravé“ potraviny, množstvo najrôznejšej zeleniny, ovocia a ingrediencií  nie je problém kúpiť. majú dokonale zavedený systém predaja tak, ako ho my vôbec nepoznáme. Môžete si kúpiť všetko čerstvé, a to doslova hneď…chcete si doma pripraviť parádny steak a nemáte v chladničke  mäsko?… žiaden problém…zavoláte si do hociktorého obchodíku, či mäsiarstva, poviete, čo chcete a o chvíľu vám nákup poslíček prinesie a to ešte aj bez poplatku navyše…No prosto …úžasné!. .a keďže je poslíček, bez výnimky, veľmi milý, nedá vám to neodmeniť ho nejakým sprepitným…  Alebo ak chcete, vybehnete  si na trhy, ktoré fungujú od skorého rána do neskorých nočných hodín, kde si kúpite vždy čerstvú zeleninu, kvalitné mäso, koreniny… no skrátka všetko. Aké suroviny sa najčastejšie používajú v Kolumbii ? Kolumbijčania, tak ako aj väčšina Juhoameričanov, milujú strukoviny – šošovicu, cícer, bôby, fazuľu. Na úplnom vrchole obľúbenosti, rovno na „strukovinovom tróne“ je hlavne fazuľa. V Kolumbii sa pestujú desiatky odrôd tejto mimoriadne zdravej strukoviny. Mňa najviac zaujala odroda červenej fazule s úplne guľatými zrniečkami – volá sa „bola roja“, v preklade  červená guľa. Ide o mäsitý druh fazule s delikátnou chuťou. Okrem strukovín sa tu teší veľkej obľube najmä hovädzie mäso, ale obľubujú aj bravčové a  kuracie, a takisto vnútornosti, napr. držky, v preklade „mondongo“, ktoré vedia pripraviť skutočne vynikajúco. V prímorských oblastiach sa najčastejšie pripravujú ryby a morské plody. V Kolumbii sa s obľubou konzumuje aj pečivo a chlieb, najmä však z – nami už opísanej – kukuričnej múky, ale aj z veľmi používanej maniokovej, či klasickej pšeničnej múky. Absolútnou samozrejmosťou je tu denná konzumácia čerstvej zeleniny a ovocia, keďže vďaka geografickým výhodám sa tu darí v podstate všetkým druhom týchto komodít.  Okrem surovín  ide o spôsob prípravy a typy jedál, ktoré sa tu konzumujú. Rôznorodá príprava jedál je tu skutočne fascinujúca. Kolumbijčania milujú dobré jedlo, doma, vo fastfoode, či v špecializovanej reštaurácii. Dá sa povedať, že dobré jedlo si tu  dáte doslova všade. Dobré a kvalitné jedlo  sa tu začína  už od obyčajných“ callejeros“ – pouličných predajcov jedla. Keď povieme – pouličných-, tak nemyslíme perfektne zladené foodtraky, ale obyčajné tety, alebo ujov, ktorí si takto privyrábajú,  alebo aj zarábajú na ulici. Európan  má pocit, že od takýchto ľudí by si jedlo nekúpil, ale pozor! Ak chcete ísť do Kolumbie a neochutnáte jedlo od týchto predajcov, urobíte zásadnú chybu v pochopení gastronómie Kolumbie. A zjednodušene – prídete prosto oveľa. Postupne si  rozoberieme niektoré  dobré recepty a štýly , ale poďme už na naše „arepas“.

Arepy si pripravujú K,olumbijčania , ako som už spomenula, v rôznych fázach dňa, alebo ako rôzne typy jedál. Nájdete tu dokonca reštaurácie, alebo fastfoody, či pouličných predajcov, ktorí sa špecializujú na predaj „arepas“. „Arepas“ sú národným jedlom a ako také sa rôznia v jednotlivých krajoch, či oblastiach. Ako sme už spomenuli, niekde sa „arepas“plnia, niekde sa jedia len opečené a potreté maslom, niekde sú veľmi tenké, niekde zasa hrubšie, so syrom, či bez syra….atď. Oplatí sa  ochutnať všetky druhy. Milovala som vždy  arepy od mojej babky, ale rovnako dobré som si kúpila aj na ulici od ženičky, ktorá ich pripravuje pre svoju štvrť, kde ich predáva už 35 rokov. Úžasné! K tomu si u tejto pani môžete kúpiť  čerstvý džús z exotického ovocia, ktorý ona  ráno pripavila a nabalila  do sáčikov. Takýto džúsik je absolútne bio, kúpite si ho, sáčik jednoducho prepichnete slamkou a môžete piť.  Takto nejako sa konzumuje úplne úžasné  jedlo na kolumbijskej ulici.

Navnadila som vás? Super!…Ale teda už  -konečne – ten recept!

Recept na pravé kolumbijské „arepas“

Čo budeme potrebovať :

 2 hrnčeky kukuričnej múky PAN (kúpite u nás)

kúsok masla-cca 80 gr

hrnček vlažného mlieka

hrnček a pol  vlažnej vody

100 –  150  gr najemno nastrúhaného syra typu Feta, alebo Tatranského syra

150 – 200 gr najemno nastrúhaného syra mozzarella

čajová lyžička soli

Množstvo syra záleží na vás, teda na tom, či chcete arepy viac, alebo menej syrové, ba dokonca môžete syr aj úplne vynechať, ale ja vám prinášam recept na arepy tak, ako sa u nás traduje ich príprava a ako ich pripravuje moja rodina v Bogote.

Postup prípravy:

Kukuričnú múku PAN  si preosejeme do väčšej misy a zalejeme ju vlažnou vodou a vlažným mliekom, necháme 5 minút postáť a poriadne rozmiešame, prípadne, ak treba, pridáme ešte trošku vlažnej vody, ďalej pridáme čajovú lyžičku soli, vlažné roztopené maslo a  oba nastrúhané syry.

Všetko spolu dobre vymiesime aby sme v mase nemali hrudky. Dostaneme homogénnu masu, mierne lepivú, ktorá nemôže byť ani príliš hustá a suchá a ani príliš riedka, skrátka tak akurát.

Z takto pripravenej masy si rukou odoberáme kúsok cesta, z ktorého v rukách najskôr vyformujeme väčšiu pingpongovú loptičku, ktorú potom v dlaniach namočených do studenej vody – aby sa nám cesto príliš nelepilo – roztlačíme na placku o hrúbke cca 0,5 cm. Ak chcete, môžete si urobiť placku aj hrubšiu, záleží na vás. Takto pripravené placky opekáme z oboch strán  na hrubostennej – môže byť aj grilovacia – panvici, veľmi mierne vymastenej olejom. Každá strana placky musí „chytiť“ kôrku a sfarbiť sa do zlatohneda, vtedy je hotová.

Nezabudni si kúpiť múku PAN bez nej to nepôjde !

Ale ako budeme arepy  vlastne  jesť ? Aj to vám ešte  poviem. Kolumbijské ráno vyzerá asi takto:

Pripravíte si arepy,  naservírujte na tanier,  k nim si nakrájate aj troška mäkkého syra napr. typu gouda.  A  k tomuto si ešte uvaríte  horúcu čokoládu, najlepšie pravú kolumbijskú, žiadnu náhradu, ale tú najčokoládovejšiu  čokoládu. Aj pravú  kolumbijskú čokoládu si  môžete kúpiť u nás. A ako teda jeme arepy? Ešte horúce  si ich potriete výdatne maslom a mierne posolíte. Tu rozhodne netreba brať ohľad na líniu, arepy si priam žiadajú štedrú dávku masielka. Takto pripravené arepy zajedáte s nakrájaným syrom a k tomu  popíjate čokoládu, do ktorej si môžete vhodiť pár kociek mäkkého syra, ktorý sa v horúcej čokoláde roztopí a vy si ho potom môžete  – krásne sa naťahujúci – vyberať lyžičkou. Ach, čisté blaho!

Dobrú chuť!…Buen provecho!

Ja už musím rýchlo dopísať a ísť si pripraviť arepy … mám na ne neuveriteľnú chuť!

Finálny výsledok u nás … mňam !

Autor: Natalia Valois